marți, 5 aprilie 2022

Ce trebuie sa stii despre OHSAS 18001

Certificarea ISO construiește credibilitatea și încrederea în rândul consumatorilor, părților interesate și al altor parteneri de afaceri. Asigurați-vă că entitatea respectă standardele globale de afaceri, în special în situații comerciale. În unele industrii, certificarea este aproape obligatorie pentru întreprinderi. În acest articol, vom discuta despre ce este ISO, de ce este important și cum să obțineți certificarea ISO.

Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) este o organizație neguvernamentală responsabilă cu stabilirea specificațiilor pentru calitatea și eficiența produselor, serviciilor și sistemelor. Standardele stabilite de organizație sunt valoroase pentru comerțul internațional deoarece impun cerințe stricte asupra mărfurilor care trebuie îndeplinite. Scopul lor final este de a îmbunătăți bunăstarea industrială globală prin creșterea nivelului de siguranță și securitate pentru toți consumatorii, nu doar.

Crearea unui standard cuprinzător necesită dedicare și cercetare. Experții din domenii specifice se întâlnesc pentru a discuta modalități de îmbunătățire în continuare. La încheierea acestor discuții, un proces de vot aduce organizația la un consens. Întregul proces durează în medie aproximativ trei ani. Pentru ca o organizație să formuleze standarde, trebuie să apară următoarele patru situații: cererea pieței, reunirea experților la nivel mondial, dezvoltarea cu mai multe părți și consensul între toate părțile.


Certificarea ISO obținută de la o terță parte servește drept dovadă că o companie aderă la standardele stabilite de Organizația Internațională pentru Standardizare. Ele insuflă clienților și altor părți interesate încredere că compania se comportă eficient și la standarde înalte. Certificarea ISO demonstrează, de asemenea, angajamentul unei companii față de obiective importante de afaceri, cum ar fi satisfacția clienților și producția. Unele entități din sectorul public și privat chiar solicită companiilor să obțină certificarea ISO înainte de a desfășura orice activitate cu ele.

Cum să obțineți certificarea ISO

Majoritatea companiilor care necesită certificare ISO sunt companii care produc și livrează la scară globală. Se ocupă de acorduri comerciale și legi din diferite țări, făcând certificarea la standardele globale aproape obligatorie. Prin urmare, OHSAS 18001 este una dintre cele mai populare certificări. Cu toate acestea, companiile trebuie să îndeplinească anumite cerințe specifice înainte de a contacta un organism de certificare. Următorii pași explică modul în care o entitate poate obține certificarea ISO 9001 și un audit oficial:

• Dezvoltarea unui sistem de management al calității.

• Implementarea unui nou sistem de management al calității.

• Efectuați audituri externe.

• Sistem de management al calității înregistrat.

1. Dezvoltați un sistem de management al calității

Primul pas în obținerea certificării ISO este dezvoltarea unui sistem unic de management al calității pentru afacerea dvs. Identificați procesele de bază ale afacerii, cercetați-le și identificați zonele de îmbunătățire. Creați și distribuiți documente care descriu procese noi la toate nivelurile afacerii.

2. Implementarea unui nou sistem de management al calității

Dacă noul sistem necesită procese noi, asigurați-vă că echipa este instruită cu privire la noua abordare. Adesea ajută la crearea unui sistem de raportare, astfel încât managerii și membrii individuali ai echipei să poată întâmpina probleme atunci când apar. Verificați și rezolvați aceste probleme după cum este necesar.

3. Efectuați un audit extern

Programați un audit cu un organism de certificare. Auditorii experți evaluează noua viziune la toate nivelurile, căutând probleme potențiale și determinând dacă aceasta este conformă cu standardele ISO. În acest timp, este posibil să fie nevoie să acceseze documentația oficială și să o compare cu munca efectivă efectuată.

4. Sistem de management al calității înregistrat

Dacă firma trece inspecția, își înregistrează condițiile de certificare. Ei colectează toate documentele și le trimit părții doveditoare pentru inspecție. După examinarea documentelor, compania va fi certificată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu